Coöperatieve spellen
Coöperatieve spellen
Ilka’s Spellenblog
Thema: Coöperatieve spellen
“Wij spelen geen spellen meer want de kinderen kunnen niet tegen hun verlies”
“Spelletjes leiden tot ruzie omdat iedereen boos wordt op degene die voor staat”
Herkenbaar? Dan zijn coöperatieve spellen de uitkomst! Een spel is coöperatief wanneer alle spelers samen winnen of verliezen. Je werkt gezamenlijk naar hetzelfde doel. Ideaal voor iedereen die graag wint. Natuurlijk geldt ook binnen de categorie coöperatief: de keuze is reuze. Om kennis te maken met dit genre, heb ik een aantal toppers op een rij gezet, waarbij ik voor elk spel in ga op de stimulerende effecten op verschillende ontwikkelingsgebieden. Voor allemaal geldt dat samenwerking op nummer 1 staat.
1. Magic Maze
voor 1-8 spelers vanaf 8 jaar
In Magic Maze moeten we als elf, dwerg, krijger en tovenaar in een winkelcentrum op zoek naar onze wapens. De twist: iedereen speelt alle figuurtjes, maar is beperkt in de kant die je op mag bewegen! Een chaotisch spel vol hilariteit waarbij je alleen mag communiceren met de jij-moet-iets-doen-pion.
Dit spel helpt kinderen (en volwassenen) met de ontwikkeling van cognitieve flexibiliteit en selectieve aandacht, want iedereen moet alle vier de pionnen tegelijk in de gaten houden en voor elke pion weten waar die naar op weg is. Je kunt zelf de moeilijkheid aanpassen doordat het spel is opgebouwd uit verschillende levels. Toch nog te jong voor dit spel, of sluit het thema nog niet aan, dan is Magic Maze Kids een erg leuk alternatief.
2. Flash Point: Met en voor elkaar door het vuur!
voor 2-6 spelers vanaf 10 jaar
Samen voor brandweer spelen en zorgen dat het huis niet instort voor je alle mensen hebt gered: hoe gaaf is dat?! In Flash Point leer je vooruit denken en plannen, zodat iedere beurt effectief is en elke speler tot zijn recht komt. Elke speler speelt een van de brandweerlieden en heeft zijn eigen rol.
3. Kreus
voor 3-6 spelers vanaf 10 jaar
Kreus is een kaartspel waarbij je samen een planeet gaat samenstellen. Je mag natuurlijk niks over je kaarten zeggen, maar je moet wel allemaal tegelijk een kaart selecteren om te spelen. Wie kiest welke kaart en waar baseer je dat op? Door het spelen van Kreus ontwikkel je planningsvaardigheden (wat is het plan en hoe komen we daar) en inlevingsvermogen (welke keuzes hebben andere spelers en wat zou voor hen logisch zijn). Je hebt beperkte communicatiemogelijkheden en je leert om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
4. De legenden van Andor
voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar.
Ben je meer van de verhalende spellen? In de legenden van Andor neem je de rol aan van een van de karakters en ga je met je groepje avonturiers op verschillende missies. Je reist door het land, vindt verschillende bijzondere spullen en vecht tegen monsters. Redden jullie het land Andor van het naderende gevaar?
Tijdens het doorlopen van de Legenden van Andor, wordt jullie strategisch denkvermogen aangesproken. Daarnaast heeft ieder karakter sterke en zwakke kanten, waardoor je soms goed moet plannen en keuzes maken. De juniorvariant Andor: Jonge Helden is erg leuk voor kinderen vanaf 7 jaar.