Bore-out en hoogbegaafd: ervaringsverhaal van Sandra
Bore-out en hoogbegaafd: ervaringsverhaal van Sandra
Nederlanders staan bekend om hun ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’- mentaliteit. Dat, plus een stuk ontbrekende kennis, zorgt ervoor dat we naar een bore-out kijken als een luxeprobleem. Niet alleen de niet-hoogbegaafde heeft hier een handje van, ook de hoogbegaafde zelf wil nog wel eens denken dat het met harder werken en iets meer doorzettingsvermogen wel over gaat. Dat is niet zo.
Een bore-out ontstaat door een langere periode van te weinig uitdaging, dat kan zoveel kwantitatief als kwalitatief zijn.
Een kwantitatieve bore-out ontstaat door de te weinig werk (te veel tijd om je taken uit te voeren) of slecht passend werk. Uiteraard is er ook nog een leven naast werk, om het overzichtelijk te houden praat ik in dit verband over de werkomgeving. Daar is ook het meest over bekend, alhoewel er nog weinig kennis is over bore-out.
Een kwalitatieve bore-out ontstaat doordat je te veel te doen hebt, maar dat wat je doet geeft je geen voldoening, er is te weinig uitdaging.
Bore-out wordt dan misschien wel niet erkend als ziekte, je kunt er toch erg ziek van worden. Zelf kan ik op zondag moeilijk in slaap komen in verband met de naderende werkweek en ben ik op vrijdag zó moe dat ik eigenlijk direct na de werkdag in bed wil kruipen. Daarnaast is er de lethargie, apathie en een laag zelfbeeld. Ik vond erg veel herkenning in ‘Vechten tegen verveling’ van Frouke Vemeulen. Helaas het enige Nederlandse ervaringsverhaal momenteel.
De lijst met symptomen is nog veel langer. Relina Maas van Bore-out Nederland noemt onder andere: concentratieproblemen, frustratie, uitstelgedrag, depressieve gevoelens. En lichamelijke klachten, bijv: hoofdpijn, migraine, steken in de hartstreek.
Het is zaak om gepaste maatregelen te nemen. Overigens kan het ook zonder bore-out geen kwaad om af en toe een andere route te nemen naar het werk.
Een goed begin is het bij houden van een lijstje van de activiteiten die je energie opleveren en van degene die je energie kosten. Vanuit daar kun je dan kleine aanpassingen maken. Bespreek met je baas de mogelijkheid om meer werk te krijgen of taken die beter bij je passen. Of zoek het eerst in je privé-leven als dat makkelijker is. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je hele leven op de schop moet voordat je energie weer terugkomt.
Zelf heb ik momenteel regelmatig last van een kwalitatieve bore-out. (Ik heb de aanpassingen nog niet onder de knie.) Naast mijn werk (ik werk 20 uur per week) volg ik een studie aan de Open Universiteit en ook dat is niet genoeg om me bezig te houden. Ik heb het liefst een uitdaging in elk vlak van de meervoudige intelligentie. Meervoudige intelligentie is het idee dat je op meerdere manieren intelligent kan zijn. Vaak is het ene vlak sterker dan het andere. Er wordt onderscheid gemaakt in: taal, rekenen, beeldend, muzikaal, bewegen/sport, sociaal zijn, zelfkennis, natuur, existentialisme, moraliteit, getalsmatig en ruimtelijk inzicht.
Als ik weer eens vastloop kijk ik in mijn agenda naar de balans tussen energiegevers en energievreters en begin ik met kleine aanpassingen. Verder heb ik elk kwartaal 2 of 3 extra doelen, een beetje afhankelijk van de grootte. Dat kan bijv. zijn het lopen van mijn eerste halve marathon en daarvoor trainen. Dit doel besloeg 2 kwartalen. Het kan ook iets simpelers zijn als een tekencursus volgen.
En vergeet niet: “play is the highest form of research”. (Einstein)
Geschreven door Sandra Vos, 34, werkzaam als huishoudelijke hulp in de thuiszorg, studeert rechtsgeleerdheid aan de open universiteit. Voelt zich thuis in de vakjes: breed geïnteresseerd en leergierig, sporter, empathisch, creatief, open, eigenzinnig en trouw.
*Relina Maas, boreoutnederland.nl
*Meervoudige intelligentie, wikipedia.nl
*Vechten tegen verveling, Frouke Vermeulen, ISBN 9789089243782
*Prikkels bijten niet, Saskia Klaaysen, ISBN 9789090321295